18 okt. 2014

Någonstans finns viljan


Så är hösten här på allvar, efter en lång och utdragen sommar. Nu börjar det ta emot lite. Det är segt att komma upp på morgonen.  Jag vill inte… Eller så är det kroppen som inte ”vill”. Ja, det börjar hänga på viljan helt enkelt. Jag måste vilja mer, tänker jag.

Vare sig jag ville eller ej - tycks det - så inleddes denna hösttermin oerhört intensivt, redan i augusti. Starten innebar mycket arbete med bokproduktion. Bland annat har jag haft förmånen att vara redaktör för en bok om det udda och högintressanta ämnet – ja just det, vilja. Alltså inte motivation eller arbetslust, utan just vilja. Författaren till den kommande boken Någonstans finns viljan är den kunnige och erfarne konsulten och coachen i Åkersberga, Lennart Strandberg. (Företagssida Kreafor på FB)

Lennart Strandberg är född 1952. Han utbildade sig till socionom på 1970-talet och startade yrkesbanan som socialarbetare, men är egen företagare med inriktning på personalutveckling sedan 1996. Underhand har han byggt på utbildningen till en fil mag i socialt arbete och är även diplomerad marknadsekonom och Master Coach med NLP (NeuroLingvistisk Programmering) som specialitet.

Lennart upptäckte en dag att han ville skriva en bok. Han hade fascinerats av ämnet en längre tid och bestämde sig för att realisera sin vilja i detta avseende. Han visste i det läget inte riktigt vad han gav sig in på. Det visade sig vara tuffare än förväntat att göra den bok han tänkte på. Det var bra att han inte visste, säger han nu. Han frågar sig om viljan hade räckt till, om han vetat…

Han hade emellertid tidigare testat sin vilja – och dess gränser - genom att åka skidor till Nordpolen. Och genom att bygga en sommarstuga. Men istället för att enbart fundera över sin egen vilja och dess yttringar, tog han sig för att intervjua människor vars levnadsöden innehåller berättelser om vilja. Boken innehåller ett tiotal hisnande och häpnadsväckande historier, om människor som på olika sätt ger uttryck för vilja. I regel en mycket stark sådan.

Det är Dietrich som vill lämna förtrycket i DDR, eller Marie som plötsligt en dag inte ville leva och låg i sin säng i ett helt år, för att sedan sakteliga återfå sin krafter. Eller Micke, som fick diagnosen MS och sedan ytterst resolut och med järnhård vilja ”självläkte” och krönte processen genom att springa midnattsloppet på Södermalm i Stockholm.

Interfolierat mellan dessa fantastiska berättelser skildrar författaren expertisens svar på frågor om viljan. Vad den är, var den kommer ifrån, hur den fungerar, om den kan försvinna, och så vidare. Experterna är filosofer, neurologer, socionomer m m, som alla närmar sig det spännande ämnet från sina respektive utgångspunkter.

Jag törs påstå att boken är unik. Märkligt nog är inte detta ytterst vardagliga fenomen särskilt beforskat eller undersökt på annat vis. Även om boken inte är forskning, så är den en rejäl genomlysning av ämnet, det vill jag lova. Men den är unik på fler sätt. Lennart har en medryckande och entusiastisk stil som gör läsningen ytterst trivsam. Och, han har samlat och återgett ett antal fascinerande levnadsöden – viljeberättelser – som ingen läsare kan förbli oberörd av.

Vill du läsa ett utdrag ur boken så finner du det här. Eller kontakta mig eller Lennart Strandberg via FB, och skriv upp dig för ett ex av boken som kommer ut nu inom kort.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar